Rus i Benavent, absolts en el cas del ‘call center’ – Apunt

La justícia determina que cap dels set imputats tenia responsabilitats en l’adjudicació a dit el servei. La resolució diu que Rus «difícilment va poder l’autor de prevaricació administrativa»

Tots els investigats, set persones, per la presumpta adjudicació a dit del centre d’atenció telefònica d’Imelsa, que es jutjaven dins la peça D del cas Taula, han quedat absolts, segons l’auto dictat per la secció quinta de l’Audiència de València. Entre els imputats que no seran condemnats es troba l’expresident de la Diputació de València, Alfons Rus; l’exgerent de l’empresa pública, Marcos Benavent; l’exsogre de Benavent, Mariano López; l’alt funcionari de l’ens provincial al qual s’acusava de participar en el presumpte aparaulament del servei telefònic d’Imelsa, Salvador Deusa; un funcionari del departament de Gestió Tributària que va participar en la mesa de contractació, Ricardo de Ángel; així com a Vicenta Torregrosa i María Concepción Guerrero.

En aquesta causa del cas Imelsa, que va començar a jutjar-se la passada primavera, s’investigava si hi havia presumptes irregularitats en l’adjudicació i la prestació del servei d’atenció telefònica que va implantar la Diputació de València, a través de l’empresa Servimun, vinculada al sogre de Marcos Benavent, i que va costar dos milions d’euros. L’adjudicació d’aquest servei es va dur a terme quan el PP, amb Alfonso Rus al capdavant, presidia la Diputació de València.

El tribunal no veu acreditada la comissió dels delictes de prevaricació, malversació, tràfic d’influències, falsedat i blanqueig pels quals havien sigut acusats per la Fiscalia Anticorrupció, si bé es pot recórrer contra la sentència. Ara, la justícia ha determinat que tots ells han quedat absolts, com ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

La Fiscalia Anticorrupció de València havia demanat huit anys de presó contra l’expresident de la Diputació. El ministeri públic va situar Rus com a «element nuclear de la trama», en connivència amb l’exgerent de l’empresa pública, Marcos Benavent (per a qui sol·licitava quatre anys) i a benefici de l’exsogre d’aquest.

Per a l’exparent de Benavent, Anticorrupció reclamava set anys de presó, mentre que per a la seua dona i la cunyada, el ministeri fiscal demanava de cinc a tres anys de presó. Va deixar fora de la causa el soci de l’amo de Servimun, l’empresa adjudicatària, Fernando Palomares, a qui es va sobreseure al seu dia per greu malaltia.

L’Audiència Provincial de València ha analitzat el paper l’expresident de la Diputació de València i ha assegurat que «no hi ha una sola prova que parle d’instruccions o indicacions».

El tribunal recorda en la resolució les afirmacions «francament dures» de l’escrit d’acusació de la Fiscalia, que parlaven de l’existència d’un grup organitzat suposadament liderat per Alfons Rus i integrat per l’exgerent d’Imelsa Marcos Benavent «que s’hauria creat per a aconseguir els seus propòsits delictius al marge de qualsevol principi d’eficaç gestió pública», i tot això utilitzant com a instrument a una empresa pública com Imelsa.

Va quedar provat que [Rus] no va ser l’autor de la idea (ho va ser el testimoni Haro)
Resolució judicial

Sobre aquest tema, el tribunal assenyala que el nom de Rus, defensat pels lletrats Gonzalo i Emilio Pérez Mora, a penes apareix en el relat de fets provats de la sentència perquè «difícilment va poder ser-ne ell l’autor, ni intel·lectual ni material, del delicte de prevaricació administrativa».

«Va quedar provat que no va ser l’autor de la idea (ho va ser el testimoni Haro). Com va quedar provat, la decisió d’ampliar l’encàrrec origen de la contractació, la qualificació penal de la qual es discuteix, presa ni més ni menys que pel ple de la Diputació de València amb el vot favorable de tots els partits polítics, amb excepció d’Esquerra Unida, no es pot dir que fora d’Alfons Rus», agrega la resolució judicial.

«No hi ha hagut cap prova que permeta concloure que Alfons Rus va exercir alguna classe de pressió per a obtindre una resolució —qualsevol de les que va abastar el procediment de contractació—, gràcies a la qual, ell o un tercer, se’n beneficiara», conclou la resolució judicial.

Reaccions des de totes les formacions
En conéixer-se l’auto judicial que eximeix els acusats de responsabilitats judicials, les reaccions polítiques no s’han fet esperar. Des del PP, el síndic Miguel Barrachina ha assegurat que li agradaria que «algú demanara perdó als líders del PP que estan resultant absolts», en referència a Alfonso Rus.

«Celebre que els innocents siguen innocents i m’alegraria molt que al final tota aquesta persecució implacable contra líders del PP que estan resultant absolts, algú els demane disculpes», ha manifestat Barrachina als periodistes. «Se’ls ha arruïnat la vida personal durant lustres de persecució perquè el resultat siga, afortunadament, el de l’absolució», afegia en referència als afiliats que no han resultat condemnats per part del cas Taula.

A Rus hui li ha tocat la loteria. Té moltes més paperetes perquè li toque una sentència dura
Joan Baldoví – Síndic de Compromís

Mentrestant, el síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha assegurat que «a Rus hui li ha tocat la loteria», però ha advertit que «té moltes més paperetes perquè li toque una sentència dura». Baldoví ha remarcat que «el PP compra molta loteria i, de vegades, els toca», en referència a l’expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra. A més, el síndic de Compromís ha recordat que els populars «van renegar de Rus» i el van expulsar del partit, «com a Rita Barberá», exalcaldessa de València. «La hipocresia del PP és proverbial», ha criticat, per a advertir que Rus té «moltes més paperetes perquè li toque no la loteria, sinó una sentència dura».

Per part seua, l’expresident de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, ha mostrat el «respecte» per les decisions judicials i ha indicat que no coneixia la sentència.

Leer Más – APunt

Foto y publicación – 25/10/23 – Apunt

Scroll al inicio